Усташки злочин над српским народом у селу Пребиловци у Херцеговини је без примера и један је од најгорих и најсрамнијих догађаја у људској историји. Да припадају неком другом народу, Пребиловци би били познати и поштовани у целом свету и заштићени у сваком погледу, попут Аушвица, Хирошиме, села Лидица у Чешкој...
Овако, пошто су српски, заборављени су и запостављени од свих, нажалост и од самих Срба...

петак, 28. септембар 2012.

ПОТОМЦИМА СВЕТИХ МУЧЕНИКА ПРЕБИЛОВАЧКИХ



ПОТОМЦИМА СВЕТИХ МУЧЕНИКА ПРЕБИЛОВАЧКИХ

 
ОБНОВИМО ОСКРНАВЉЕНИ И ПОРУШЕНИ ХРАМ У ПРЕБЛОВЦИМА!

Драги пријатељи,

Подсјећамо вас да је у јуну ове године почело прикупљање добровољних прилога за обнову Храма Пребиловачких и других мученика у Пребиловцима, који ће се градити на мјесту порушеног. Претходно су, уз велике напоре и одрицања једног броја људи створени услови да дође до овог историјског тренутка. У току 2007/2008. године извршено је истраживање заравњеног земљишта гје је био првобитни храм, које је потврдило страховања о тешком злочину над костима невиних жртава које биле положене у крипти храма, које су као и храм биле подвргнуте уништавању пластичним експлозивом . Остаци костију мученика, чудом преосталих, пренјети су у сеоски дом у Пребиловцима, кога је обновило СНД Пребиловци 2008. године. У исто вријеме, по благослову надлежног епископа, наручен је и  пројекат новог храма, ремек дјело архитекте Пеђе Ристића, урађен  по узору на Храм Гроба Господњег у Јерусалиму. Затим је добијена урбанистичка а потом и грађевинска дозвола за храм, издата од Општине Чапљина у марту 2012. године. У све ово до сада је уложено око 60.000.- евра.



Грађевиска дозвола је историјског значаја с обзиром да је првобитни храм 1991. грађен без грађевинске дозволе. Међутом то нас и много обавезује, јер ће грађевинска дозвола бити одузета и огроман труд и уложени новац пашће у воду, ако радови на обнови не почну у року од годину дана од издавања дозволе, одн. до  26. марта 2013. године!

Да би радови почели, мора да буде благовремено расписан тендер и изабран извођач, а то не може да се уради ако у наредна 4 мјесеца не прикупи 100. 000.- евра, или 20% од прерачунске грађевинске вриједности објекта! Ситуација је таква и све нас обавезује да хитно почнемо са уплатама прилога и спријечимо евентуалну  велику штету и срамоту!

Обнова храма захтјева да прво ми сви, сами пред собом, одредимо наш однос према Пребиловцима, јер од нас зависи обнова храма, а од обнове зависи опстанак села. Како одлучимо и поступимо тако ће бити! И поред свега што се десило, посебно избјеглиштва, расељавања и учвршћивања корјена по цијелом свијету, чињеница да је огромна већина остала на неки начин везана и заинтересована за Пребиловце. Али, питање је да ли добро процјењујемо значај и важност села, као што га виде неки други. За многе, који анализирају односе на овим просторима, Пребиловци су изузетно важна тачка, која се не може заобићи у историјским и геополитичким анализама. У томе је једина дилема хоће ли бити значајни само историјски, или и као живо српско насеље са храмом, који ће сијати на мапи свијета?

Разумно је да учинмо да Пребиловци опстану и да огромне жртве добију достојан споменик у виду Храма посвећеног Светим пребиловачким  мученицима. Тиме ћемо тугу и бол претворити у радост, а прогон и несрећу у достојанствену побједу Истине, Љубави и Правде.. Наши Пребиловци су непроцјенљива вриједност, коју треба препознамо, очувамо и пренесмо потомству.

Баштиници смо Пребиловаца само ако смо то вјером и духом, што се свједочи добрим дјелима, јер без овога крвно потомство је празна прича. На то нас упућују и ријечи светог Јована из Јеванђеља:“ немојте се поносити само тиме што сте потомци Аврамови, јер вам кажем, да Бог може и од камења овог створити децу Аврамову!“ Увијек треба да се опомињемо да су многи од нас своје постојање и удио у Пребиловцима, дугују управо онима који су страдали у јами, чија имена многи од нас носе. Храм је споменик њима и многима знаним и незнаним, чија огњишта угасише злочинци.

Храм можемо изградити, ако то желимо, То је тако. По Херцеговини и по  свијету има бар 7- 8  хиљада породица потомака мученика, којих су кости биле положене у крипти Пребиловачког храма. Јасно је онда да без било чијег посебног напрезања ово велико дјело можемо сами извршити..

Како да дајемо? Дајемо са радошћу што смо дочекали тај дан, кеко се иначе даје за цркву.  Не деморалишимо ни себе, ни друге причама да се нема, да се неће направити, итд. Не говорите да ћете уплатити, него јавите нам када уплатите  и  подстакните друге  да и они дају!

Колико да дајемо? Колико можемо и све дотле док се храм не изгради, а када се изгради да дајемо прилоге да се он одржава и украшава.  Не може нико да одреди са коликим ће се прилогом ко одужити. Што је за једне ситница, за друге је велики издатак.  За првобитни храм пребиловачке породице, по мушкој линији су биле у обавези да уплате по хиљаду, а по женској по петсто марака. Сада се толико, наравно, неће тражити јер се ситуација промјенила у сваком погледу. Можемо рећи само да ако би просјек уплата  пребиловачких  породица био само 100 евра, онда би ми сами могли скупимо тих 100.000.-, јер нас више од хиљаду породица по мушкој и женској линији. Наравно, има оних који  могу да дају више  и већ дају. Опет, ако неко жели,  а не може сада да уплати одмах тај жељени  просјек, нека то учини у више рата, према својим могућностима.

Поред обавезе уплате прилога имамо и моралну обавезу да се  у мјестима у којима сада боравимо ангажујемо на сакупљању прилога од свих људи који имају добру вољу да нам помогну.

Уплата прилога за обнову храма у Пребиловцима ће се вршити на посебне рачуне Српске-православне црквене општине Чапљина, код UNICREDIT BANKA D.D.MOSTАR, на име:  СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЧАПЉИНСКА Г. ШУШКА ББ, 88300 ЧАПЉИНА, БИХ,
У БиХ, у конвертибилним маркама: бр. 3381102246138904
Ван БиХ на девизни рачун СПЦО Чапљина
БРОЈ РАЧУНА 20014667101 VALUTA: EUR SWIFT: UNCRBA22 IBAN: BA39 3381 1048 4603 1262 Динарске уплате у Србији могу се извршити на рачун  СНД Пребиловци, Београд, Римска 5/7 бр.  рачуна 205-179372-31, или преко повјереника у готовини, уз признаницу о уплати.
-све уплате вршити уз напомену „за храм у Пребиловцима“. Имена свих приложника биће објављена на веб страницама села Пребиловаца( изузев оних који изјаве да желе да остану анонимни), а  биће уписана и у посебну књигу СПЦО Чапљина.
Свим приложницима најтоплије захваљујемо, а свима Вама желимо од Господа свако добро.

ПО БЛАГОСЛОВУ И ОВЛАШЋЕЊУ СПЦО ЧАПЉИНА
СРПСКО НАЦИОНАЛНО ДРУШТВО ПРЕБИЛОВЦИ. 
Београд, септембра 2012, године