Усташки злочин над српским народом у селу Пребиловци у Херцеговини је без примера и један је од најгорих и најсрамнијих догађаја у људској историји. Да припадају неком другом народу, Пребиловци би били познати и поштовани у целом свету и заштићени у сваком погледу, попут Аушвица, Хирошиме, села Лидица у Чешкој...
Овако, пошто су српски, заборављени су и запостављени од свих, нажалост и од самих Срба...

четвртак, 24. мај 2012.

ОБНОВИМО МУЧЕНИЧКИ ХРАМ У ПРЕБИЛОВЦИМА!

 
Првобитни храм посвећен посвећен Сабору Српских светитеља и Пребиловачких мученика у селу Пребиловцима код Чапљине грађен је 1991/92. године и није довршен до рата. У његову крипту су 4.августа 1991. године, на педесету годишњицу страдња, положене мошти српских мученика међу којима је био велики број жена и дјеце, убијених од усташа 1941. године у 13 херцеговачких јама и 4 стратишта.

У јуну 1992,по заузимању и спаљивању Пребиловаца и других српских насеља у долини Неретве, војска Републике Хрватске, ХВО и ХОС су оскрнавили храм и мученичке мошти и уништили их постављеним експлозивом и великим бомбама, у намјери да униште доказе геноцида над српским народом у НДХ. Истраживањима извршеним 2007/08. године пронађено је свега око 5% изломљених или смрвљених остатака костију од оних које су биле положене у крипту. По благослову епископа Григорија, пројекат обнове урадили су архитекти из Београда Пеђа и Сава Ристић по узору на Храм Гроба Господњег у Јерусалиму. У едикулу, који ће бити у средишту будућег храма положиће се остаци моштију мученика, на зидовима ће бити исписана имена око 4000 страдалих.

Село Пребиловци са 826 жртава усташког терора, од 1002 становиника у 1941, години су познати симбол страдања српског народа у Другом свјетском рату. Храм који, уз Божију помоћ обнављамо има непроцњиви духовни и национални значај. Предрачунска вриједност грађевинских радова на храму је око 500. 000 евра, а градиће се добровољним прилозима. Радови на обнови треба да почну до марта идуће године.За обнову храма владика Григорије је именовао одбор чији су чланови, поред надлежног свештеника, Ранко Лучић начелник општине Берковићи, инжињер Драган Брњош из Требиња, Рајко Булут предсједник Савјета МЗ Пребиловци и Миленко Јахура, предсједник УО Српског националног друштва Пребиловци из Београда.

Позивамо све потомке и поштоваоце мученика, два пута пострадалих, све људе добре воље, удружења, институције, предузећа и друга правна лица у Босни и Херцеговини, Србији, Црној Гори и дијаспори да према својим могућностима помогну обнову пребиловачког храма.

Уплата прилога ће се вршити на посебан рачун Српске-православне црквене општине Чапљина, код UNICREDIT BANKA D.D.MOSTАR, на име:

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОПШТИНА ЧАПЉИНСКА
Г. ШУШКА ББ,
88300 ЧАПЉИНА, БИХ,

БРОЈ РАЧУНА 20014667101

ВАЛУТА: ЕУР

SWIFT: UNCRBA22

IBAN: BA39 3381 1048 4603 1262



Свим приложницима најтоплије захваљујемо.

Одбор за обнову Храма у Пребиловцима